Znati put i hodanje njime dvije su različite stvari. – Morpheus, Matrix

Film nas vodi u drugi svijet. Ako je još dobar film, umjesto sat ili dva užitka, ostati će nam duboko u sjećanju. Ponekad živimo živote glavnih junaka, često se sjetimo citata iz filma a uvijek nam postane milo oko srca kada se sjetimo tih filmova.

Ovo je samo jedna od lista koja može biti i gotovo beskonačna. Neki od ovih filmova su uspjeli a neki propali na kino blagajnama. Neki su osvajali Oscare a drugi ne. Dodajte vlastite favorite i pogledajte ih ponekad.

Beskrajni dan sa svizcem Philom, Fincherov Klub boraca, Njemački duhoviti film Prosvjetljenje garantirano, Mirni ratnik Dana Millmana, Avatar na Pandori, ljubavna Fontana života, Mali Buddha, Atlas oblaka sestara Wachowski ili crtić Prorok, odaberite i gledajte.

Uživajte u gledanju.

Andrej Rubljev, 1969. Režija: Andrey Tarkovskiy

Scenario: Andrey Tarkovskiy, Andrey Konchalovskiy

Glume: Anatoliy Solonitsyn, Ivan Lapikov i Nikolay Grinko

Andrei Rublev govori o životu srednjovjekovnog slikara ikona. Zasnovan na povjesnom liku, film u osam priča prikazuje slikarev život i njegov odnos prema ikonama, odnosno umjetnošću općenito. Surovi život 15. stoljeća u Rusiji je prikazan autentično. Cijeli film je sniman u crnobijeloj tehnici, osim samog kraja filma koji prikazuje ikone Andreya Rublyova.

Apostol, 1997. Režija: Robert Duvall

Scenario: Robert Duvall

Glume: Robert Duvall, Todd Allen i Paul Bagget

Robert Duvall, vrhunski je predstavio lik Euliss “Sonny” Dewey, kršćanskog propovjednika na jugu Amerike. Za razliku od njegovog propovjedačkog uspješnog života, privatno Sonny ima problema. Kada otkrije da ga žena vara on ubije njenog ljubavnika i napušta Texas. Odlazi u susjednu državu gdje se predstavi kao Apostol EF i uspostavi novu crkvenu zajednicu. Provokativan film  koji oslikava duhovnu krizu glavnog lika.

Dogma, 1999. Režija: Kevin Smith

Scenario: Kevin Smith

Glume: Ben Affleck, Matt Damon i Linda Fiorentino

Duhoviti film koji postavlja naglavce naše poimanje kršćanske vjere. Dva pala anđela se pokušavaju vratiti u raj. Ako uspiju to će biti dokaz da Bog nije svemoguć. U toj zbrci ćemo otkriti da postoji i 13. apostol, da je Isus imao nasljednika i da je Bog žena. Na kraju filma život ide dalje sa malim uplitanjem Boga u sudbinu čovječanstva.

Nebo nad Berlinom, 1987. Režija: Wim Wenders

Scenario: Wim Wenders, Peter Handke

Glume: Bruno Ganz, Solveig Dommartin i Otto Sander

Anđeli u Berlinu. Nevidljivi običnim ljudima ali željni da im pomognu. Jedan anđeo umoran od svega poželi postati čovjekom kada se zaljubi u običnu smrtnicu – cirkusku akrobatkinju.

Divan život, 1946. Režija: Frank Capra

Scenario: Frances Goodrich, Albert Hackett

Glume: James Stewart, Donna Reed i Lionel Barrymore

Divan život je filmski klasik koji savršeno odgovara Božićnoj idili. Nečija dobrota može i anđelu dati krila. Kako jedan sasvim običan život u sebi krije toliko dobroga da se i anđeli pobrinu za tog čovjeka. Ma koliko nisko možemo pasti, možemo i ustati.

Isus iz Nazareta, 1977. Režija: Franco Zeffirelli

Scenario: Anthony Burgess, Suso Cecchi D’Amico

Glume: Robert Powell, Olivia Hussey i Laurence Olivier

Filmski klasik sa uvjerljivom pričom o Isusu iz Nazareta. Koristeći kanoska evanđelja Zeffirelli je oslikao početak novog vremena u Judeji dok su Rimljani živjeli dekadentnim životom a Židovi balansirali između želje za vlastotom samostalnošću i sigurnošću pod moćnim Rimom. Tada dolazi običan stolar i jednostavnim riječima o ljubavi ruši taj svijet.

Brianov život, 1979. Režija: Terry Jones

Scenario: Graham Chapman, John Cleese

Glume: Graham Chapman, John Cleese i Michael Palin

Još jedna priča o Isusu, ali na potpuno drugačiji način. Moguća priča o nopoznatom liku iz doba Isusa. Bez obzira koliko se parodira jedna sveta knjiga na samom kraju nam film nudi jednu od antologijskih pjesama: Always Look on the Bright Side of Life.

Matrix, 1999. Režija: Andy Wachowski, Lana Wachowski

Scenario: Andy Wachowski, Lana Wachowski

Glume: Keanu Reeves, Laurence Fishburne i Carrie-Anne Mos

Pogled na naše vrijeme iz daleke budućnosti. Što ako je sve to istina i mi živimo samo vlastiti san. Film kombinira razne poruke iz kršćanstva, hinduizma i budizma. Može se povezati i sa Platonovom alegorijom o pećini. U krajnoj liniji, i vi samo možete osmisliti tko je tko ili što je što u filmu. Zanimljivo je da su film režirali braća Wachowski koji su u međuvremenu postali brat i sestra. Opet Matrix.

Život je lijep, 1997. Režija: Roberto Benigni

Scenario: Vincenzo Cerami, Roberto Benigni

Glume: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi i Giorgio Cantarini

Topla prića o židovskoj obitelji u Italiji za vrijeme drugog svjetskog rata. Možda se život može ispričati na isti način kako je otac pričao svom sinu u koncentracijskom logoru. Ako život gledate kao igru, zaista može biti lijep. To ovisi o vama.

Ja ću budan sanjati, 1998. Režija: Vincent Ward

Scenario: Richard Matheson, Ronald Bass

Glume: Robin Williams, Cuba Gooding Jr. i Annabella Sciorra

Snimljen po priči poznatog autora znanstvene fantastike Richarda Mathesona, ovaj film  nam je ponudio vrlo živu i uvjerljivu sliku zagrobnog života. Ne možemo reći da nismo upozoreni što nas sve čeka. Odnosno, našu budućnost kreiramo u sadašnjosti.

Odlasci (Okuribito), 2008. Režija: Yôjirô Takita

Scenario: Kundô Koyama

Glume: Masahiro Motoki, Ryôko Hirosue i Tsutomu Yamazaki

Humorna drama sa daleog istoka. Kako je jedan glazbenik pronašao posao i zadovoljstvo u životu pripremajući mrtve na njihov posljednji ispraćaj. Sa punim pravom ovaj je film dobio Oscara za najbolji strani film.  Život se očito sastoji od mnogi stvari za koje ponekad nismo spremni.

Zelena milja, 1999. Režija: Frank Darabont

Scenario: Stephen King, Frank Darabont

Glume: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan i David Morse

Što se sve događa u dijelu zatvora u kojem borave osuđenici na smrt. Priča sa upečatljivim likovima i zanimljivom fabulom koja se prati sa iščekivanjem od početka do kraja. Veliki crnac, mali miš, urinarni trakt i električna stolica.

Samsara, 2001. Režija: Pan Nalin

Scenario: Pan Nalin

Glume: Shawn Ku, Christy Chung i Neelesha BaVora

Dirljiva ljubavna priča o mladom budističkom svećeniku koji se zaljubi i zasnuje obitelj. Ali nikada sretan u materijalnom životu on traga i dalje. Sve dok na kraju filma ne otkrije drugi dio poruke na kamenu: Kako sačuvati kapljicu vode da ne presuši? Tako da je bacimo u more.

Proljeće, ljeto, jesen, zima…i proljeće, 2003. Režija: Ki-duk Kim

Scenario: Ki-duk Kim

Glume: Ki-duk Kim, Yeong-su Oh i Jong-ho Kim

Život nikada ne prestaje. Sve teče u ciklusima. Nakon proljeća dolazi ljeto… Malo tko nije poželio provesti bar neko vrijeme na malenom otoku usred jezera meditirajući. Možda o prolaznosti života? Cijela životna priča kao jedno godišnje doba.