Stay hungry, stay foolish. – Steve Jobs

 

Nikada ne bi trebali biti zadovoljni sa svojim životom u potpunosti jer uvijek ima prostora i mogućnosti da napredujemo. Kao osoba, roditelj, dijete, partner ili u bilo kojoj drugoj ulozi u životu. Steve Jobs je bio jedan od onih koji je tražio više. Ne samo od sebe već i od svojih djelatnika. Što nekima nije bilo po volji. Na drugom kraju tog nezadovoljstva stoji i paranoično nezadovoljstvo i nikada zadovoljeni ego. Naš život bi trebao biti balans koji teži ka više.

 

Ostati gladan, znači da uvijek tražimo nove načine da zadovoljimo vlastitu glad ka novim znanjima i novim iskustvima. Uvijek postavljamo pitanje ZAŠTO? Kada obavimo jedan posao, tražimo nove izazove, nove puteve ili barem nove načine da uradimo stari posao. Ostaje gladan svatko tko zna da ovaj život nikada i neće biti završen i da u tom vječnom kretanju postoji samo novo stvaranje. Nešto novo, nešto drugačije.

 

Ostati glupast (foolish), znači biti poput djeteta koje zna da ništa nezna. Koje misli, ponaša se i govori drugačije od običnih ljudi. Znači, ne sramiti se svog izgleda, drugačijeg pogleda na svijet, drugačijih reakcija. Biti otkačen jer takva osoba vidi svijet drugačijim očima i za cijeli svijet takvi ljudi su budale a za njih je cijeli svijet samo malo drugačiji od njih. Možda bolje rečeno, oni znaju da ostatak svijeta još nije širom otvorio svoje snene oči.

 

Postoji nešto u ljudskoj prirodi da svaku priču koju čuje zatvori sa happy endom. Da se na kraju svakog romana začuje glasni uzdah kada zatvorimo posljednju stranicu knjige. Naučili smo da sve što započne, mora i završiti. Kada izradimo temelje, očekujemo i krov. Ova Jobsova izreka nam govori da zaboravimo na happy end, posljednje stranice knjige, odjavnu špicu pogledanog filma. Život nikada ne počinje i nikada ne završava. Naša glad nas prati život za životom, naša dječja naivnost nas nikada ne napušta.

 

I to je jednostavna tajna vječnog života.