Napeta je atmosfera u mjestu. Na ulici nema nikoga i čuje se tek fijukanje vjetra koji donosi prašinu i kolutove trnja. Povremeno se čuje rzanje konja koji su privezani ispred lokalnog saloona. Trenutni odbljesci sunca se primjete na zatvorenim prozorima. Svakih par minuta netko lagano pomakne zavjese i par hladnih očiju proviri i pogleda na pustu ulicu. Skriveni iza zatvorenih vrata svi mještani napeto iščekuju da skupina konjanika dođe u mjesto.

To je jedna od najgledanijih scena na filmu, jer gotovo svaki western film počinje sa takvom scenom. U jednom trenutku glavni lik ulazi u saloon otresavši prašinu sa svog šešira i naslonivši se na šank i naruči viski. Priča se malo zakomplicira jer obavezno se mora ukazati i lokalna ljepotica koju maltretira neki grubijan. Pri kraju filma glavni lik izazove negativca na dvoboj i njih dvojica, točno u podne, kada je sunce visoko na nebu zapržilo, i jedino se čuje zujanje dosadnih mušica. Njih dvojica stoje udaljeni dvadesetak metara jedan od drugog, glavni junak u ustima drži ugašenu cigaru i povremeno je prebacuje iz jednog u drugi kut usta. Obojica su stisli oči da se zaštite od jakog sunca i da se što više usredotoče na neprijatelja preko puta.

Recimo da se naš glavni junak zove Clint. Da je osamljenik i putuje po zapadu na svom vjernom konju koji se zove Jolly. Progovara tek par rečenica u cijelom filmu i jedino ga malkice uznemiri pompozni dolazak lokalne ljepotice koja se lagano spušta stepenicama prema šanku. Ona je plavuša, bivša prostitutka i jedino se želi osvetiti lokalnom sileđiji koji je tuče i seksualno iskorištava. Njihovi se pogledi sretnu i sve biva jasno. Ona treba pomoć a on želi pomagati ljudima u nevolji, iako njegov grubi izgled ne daje nadu da i on ima meko srce. Naročito ako su plavuše u pitanju.

Radnja filma se i dalje odvija sa povremenim padovima glavnog junaka i stalnim njegovim uzdizanjem. Vjerni gledatelj niti u jednom trenutku neće posumnjati što će se desiti na kraju. Clint će sve negativce pobiti ili prebiti a ljubav njegovog života će ga vezati za njene skute do kraja njihovog života.

Da bi se happy end mogao ostvariti mora se desiti grand finale koje se dešava u glavnoj ulici ispred saluna. Svi stanovnici gledaju na dvoboj iza zatvorenih prozora. Svi su napeti a naročito onaj ljigavi negativac. Clint mrtav hladan stoji na suncu bez da pomakne iti jedan mišić na licu. Negativac nervozno žvače duhan dok mu se ruke znoje. Još je samo jedan trenutak dok obojica ne potegnu pištolje. Pitanje je, tko će pobjediti u dvoboju?

Nekoliko tisuća godina prije ovog dvoboja desio se događaj koji će razjasniti pobjednika western dvoboja. Negdje duboko u šumi pored grada Hastinapura u današnjoj Indiji, vojni učitelj Drona je obučavao petoricu braće Pandava kako gađati lukom i strijelom. Najstariji od braće je bio Yudhishthira. On uzme luk i strijelu. Drona mu naredi da pogodi sa strijelom jednu pticu koja je stajala na grani. “Pogodi je ravno u oko” reče Drona. Yudhishthira usmjeri strijelu prema ptici. Tada ga Drona upita: “Što vidiš?” “Vidim pticu, nebo, grane…”nabrajao je mladi princ. Drona mu naredi da ostavi luk i preda ga drugom bratu. Prišao je Bhima, drugi brat koji je također podigao luk i usmjerio strijelu prema ptici. “Što ti vidiš?” upita ga Drona. I Bhima je počeo nabrajati: “Vidim pticu, stablo, grane, druge ptice…” Drona mu naredi da ostavi luk. Sljedeći je prišao Arjuna. I on uzme luk i strijelu i usmjeri je ka ptici. Drona i njega upita što vidi. Arjuna mu odgovori: “Vidim oko ptice.” Drona mu odgovori: “Gađaj.” I Arjuna pogodi pticu ravno u oko.

Onaj tko može usmjeriti svoju pažnju samo na cilj i ništa ga ne može uznemiriti u tome, taj će pobjediti u dvoboju. Baš kao i Arjuna, Clint je gledao samo u neprijatelja. I njegova je pažnja bila nepodvojena. U jednom stihu u Bhagavad Giti stoji:

vyavasayatmika buddhir

ekeha kuru-nandana

bahu-sakha hy anantas ca

buddhayo ‘vyavasayinam

Oni koji slijede ovaj put su odlučni u svojoj namjeri i imaju samo jedan cilj. O voljeni sine Kurua, inteligencija neodlučnih se grana na mnogo grana.