Život je kao kutija čokolade. Nikada ne znaš što je unutra.
 
Bez obzira voljeli čokoladu ili ne, ove riječi koje je izrekao Forrest Gump citirajući svoju mamu, govore koliko je život nepredvidljiv. Bez obzira na to, svatko bi htio biti sretan. Da izbjegne one bolne padove koji ostavljaju duboke i neprolazne ožiljke što na tijelu ili na duši. Imajući u vidu duboku istinitost usporedbe života s jednom običnom kutijom čokolade, moramo biti spremni na sve što nas čeka u životu kada otvorimo tu kutiju.
 
Kada smo se uputili na putovanje koje zovemo život, prolazimo kroz razne krajolike. Neki nam se sviđaju a mnogi ne. Susrećemo i svakakve ljude. Dobre, loše, vesele i turobne. One kojima je čaša uvijek napola prazna i one druge kojima je čaša napola puna. Sretne ljude, tužne ljude. Bolesne i zdrave. Od svih njih pomalo pokupimo nešto njihovo i navežemo na naš život. Pokupimo dosta tuđe prtljage na tom putu.
 
Cijelo vrijeme tragamo za vlastitom srećom a rezultati te pretrage nisu uvijek najpoželjniji. Stotine puta bi sve poslali kvragu i započeli život iz početka. Pokušali bi zaboraviti gluposti koje smo napravili ili barem izrekli. Oprostiti bezbrojne uvrede koje smo primili. Ne vidjeti nepravdu koja nas okružuje. Ali sve je to život kojeg smo stvorili.
 
Nije nikakvo čudo da stariji ljudi postaju sve ciničniji jer vide da nema pravde na ovome svijetu a još uvijek su mladi da bi bi vidjeli da li ih ikakva pravda čeka na onome svijetu. Bezobrazni se guraju naprijed. Pohlepni uzimaju sve više. Budale uz malo sreće i puno veze dolaze do vrha. A oni, koji s malo vlastitog poštenja, još manje novca i poznanstava, pokušavaju unijeti barem malo dobrote u ovaj svijet, ostaju kratkih rukava, prevareni, odbačeni i ismijani od ostatka društva.
 
Nije utješno kada čujemo mudre riječi koje nam daju nadu da će sve jednoga dana biti u redu i da će oholi platiti za svoja nedjela a nevini će uživati u rajskom vrtu. Ili je Bog odavno odustao od ovoga svijeta, ili ga nema, ili postoje sasvim neka druga pravila kako ovaj svijet funkcionira a da nam to nitko nije rekao. Postati razočaran nije teško već živjeti u nadi je izazov života.
 
Jedna druga izreka govori da kada nam život ponudi limun, napravimo limunadu. Kad već smo dobili čokoladnu kutiju, napravimo čokoladu po volji. Nemojmo čekati i nadati se da je kutija puna praline, ili neke druge slasne čokolade. Život ne čini samo čekanje i nadanje, već i stvaranje. Tada je puno teže nekog drugog okriviti za praznu kutiju čokolade koju je netko prije nas slistio do kraja. Ako su Boga mogli uspoređivati s urarom, zašto ne i s proizvođačem slasne čokolade. Ukusnije je, a vrijeme je ionako relativno.
foto by: https://pixabay.com/en/users/RyanMcGuire-123690/