Sjedite za radnim stolom koji je pretrpan svim stvarima. Bilježnice, olovke, računalo, papiri i papiri. I stotine sitnih stvari za koje ni neznate kako ih koristiti. Kako izgleda taj stol, tako izgleda i vaš život. Pretrpan, razbacan i sav u neredu.

Život je kompliciran. Pojednostavnite ga. Dodavati svakodnevno nove aktivnosti, koje bi trebale oplemeniti život, samo dodajemo još jedan kamenčić na već preveliku hrpu. Uvijek u nadi da će nam baš to donjeti olakšanje i rješenje za sve naše probleme. A tu sami sebi postavljamo zamku.

Udahnite duboko prije nego li sve te silne stvari bacite u smeće i zalupite vrata pri odlasku. Smirite se. Kao što stara uzrečica kaže: Nije sve onako kako izgleda. Nekada je puno gore (opaska od cinika). Stvarna zbrka se ne nalazi na stolu, već u vašoj glavi. Samo tu i nigdje više.

 

Kada zbrka u glavi postane nepodnošljiva pokušavamo sve te misli izbaciti izvan nas. I umjesto da samo smirimo uzburkani um, dodajemo nove ideje i postupke koje povećavaju zujanje između ušiju. Najčešći način da se izvučemo iz tog kaosa jeste google tražilica. Kako pojednostavniti život. Kako živjeti s malo stvari. Kako uspjeti u životu bez ičega. Kako se riješiti svega nepotrebnog. I umjesto da nam to pomogne, otvorimo stranicu koja nam nudi 40 ili 50 savjeta kako živjeti jednostavno. I samo stvori još veću zbrku.

 

Moj osobni favorit koji nam može pomoći da stvorimo jednostavan život jeste Leo Babauta i njegov blog Zen Habits. Napisao je i on hrpu savjeta kako minimalizirati život ali najkraće se može svesti na dva savjeta:

  1. Pronađi što je najvažnije za tebe
  2. Eliminiraj sve ostalo
 

Da bih ilustrirao te postulate podsjetio bas na jednu priču koja govori o tome:

Bio jednom jedan čovjek koji je postao poznat u cijelom kraljevstvu tako što je klesao savršene slonove iz kamena. Ti su slonovi bili tako lijepi da su ljudi čak i iz drugih kraljevstava dolazila vidjeti te čudesne figure i tog čovjeka sa zlatnim rukama. Jednoga dana kralj, koji je i sam mnogo puta čuo slave kipara i njegovih slonova, pozove ga na svoj dvor.
-Čuo sam o tvojim slonovima, reče kralj, htio bih da mi pokažeš kako ih ti stvaraš iz običnog kamena.
-Ništa lakše, vaše veličanstvo, odgovori klesar, ako želite odmah ću vam pokazati kako ja stvaram slonove.
I kako reče, čovjek uze dlijeto i čekić i postavi komad kamena preda se.

-Evo, vidite, vaše veličanstvo. Sve što trebate učiniti jeste uzeti odgovarajući kamen i alat za rad i samo otkloniti iz kamena sve ono što nije slon. Ono što ostane jeste slon.

Život je dovoljno kompliciran sa svim dodacima koje smo sami sebi nametnuli. Detoksicirajmo vlastiti život izbacujući nepotrebne stvari. Prvo iz naše glave, potom iz naše sobe a poželjno bi bilo izbaciti i ljude koje nam crpe energiju. Ne treba biti sentimentalan prema njima. Već će se oni prikačiti nekome drugome.

Svatko od nas kreira život iznutra prema vani. Odnosno, svijet kojeg vidimo jeste naša vlastita kreacija. Ne postoji nešto čime ćemo doći u kontakt a da nije privučeno našim mislima. Taj proces je jednostavno opisati sa zakonom privlačenja ali i s mnogo kompleksnijom kvantnom mehanikom i promatračem koji utječe na rezultat pokusa. Kvantna mehanika je dokazala da je stvarnost ono što smo mi odlučili da je stvarnost. Ili, kako je rekao Einstein: Stvarnost je samo iluzija, ali vrlo uporna iluzija. Par tisuća godina prije Einsteina Buddha je rekao: Sve što jesmo je rezultat djelovanja uma. Nalazi se u umu i proizvedeno je u umu.

Ako je sve to istina, ma koliko bila relativna, pravo mjesto da pojednostavnimo život jeste naš um. A pravi način da to uradimo jeste meditacija. E sad, da ne bi tu došlo do iznenadne zbrke, pa svakoga dana pokušavali pronaći drugu vrstu meditacije koja će smiriti našeg majmuna u glavi, odaberite samo jednu meditaciju i držite se nje. Barem neko vrijeme. Giovanni Dienstmann je u svojoj knjizi, Practical Meditation, nabrojao 23 vrste meditacije. Uvjeren sam da ih ima mnogo, mnogo više. Sve imaju isti cilj: smiriti divlji um. 

Kada je um miran, sve postaje jednostavnije i lakše. I pred nama je široko polje mogućnosti koje sami odabiremo. Jedna dobra poslovna uzrečica kaže da je 80% uspjeha u poslu samo da se pojavite na poslu. Znači, ako svakoga dana meditirate, deset minuta, petnaest minuta ili više, vaš uspjeh je zagarantiran. Barem 80%. A to nije malo. I vrijedi pokušati. 

foto: www.pexels.com